LPZ Priče

Malim koracima do uspješnog rada

Antonelin centar za razvojnu podršku „Mali koraci“ – mjesto posvećeno djeci

13.10.2023

Tridesetjednogodišnja Antonela Sičaja iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, našla se pred životnom prekretnicom kada se odlučila vratiti u svoj rodni kraj iz Mostara gdje je imala radni angažman. Ova magistrica specijalne edukacije i rehabilitacije radila je niz poslova u svojoj struci i stekla bogato iskustvo u radu sa djecom. Radila je kao asistent i defektolog u nastavi, obavljala individualne tretmane s djecom koja imaju teškoće sa savladavanjem gradiva i brojne druge vezane poslove. 

Školska godina je upravo završavala, a s njom i Antonelin angažman u mostarskom centru Los Rosales. Tada je vidjela da je otvoren javni poziv i prijavila se za program „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje - LPZ MENTOR“, koji podržavaju Evropska unija i Međunarodna organizacija rada.


Uspješno je prošla kroz obuke o pokretanju svog posla i odobrena su joj sredstva kojima je nabavila potrebnu didaktičku opremu potrebnu za pokretanje biznisa. Iznajmila je prostor i pokrenula Centar za razvojnu podršku “Mali koraci” u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

„Pokretanje ličnog biznisa je bio veliki korak za mene. Uvijek sam mislila da ću naći neki posao i zaposliti se negdje. Obzirom da nije išlo tako, morala sam napraviti nešto. I drago mi je da je tako bilo, naročito radi djece, obzirom da u našoj općini nema sličnog mjesta gdje se djeca i roditelji mogu obratiti“. – poručila je Antonela Sičaja.      

Riječ je o centru posvećenom djeci i njihovom napretku, mjestu u kojem se djeca povezuju, uče jedni od drugih i razvijaju različite aktivnosti. Pored edukacijsko rehabilitacijskih i logopedskih intervencija, pruža se i podrška učenju koja omogućava djeci da ostvare talente i razviju vještine te savladavaju gradivo. Organizuju se i tematske grupne radionice. 

„Rad sa djecom me ispunjava. Pronalazim se u tome. Kroz praksu i iskustvo – to je nešto predivno. Svaki mali korak koji napravimo s tom djecom je značajan i velik. Kad dijete napravi neki mali uspjeh to stvarno znači puno.“ – naglašava Antonela Sičaja.   


Projekt LPZ-a „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje - LPZ MENTOR“ je u prethodnom periodu rezultirao otvaranjem 14 novih obrta u Općinama Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje, te prekvalifikacijskom obukom u saradnji sa ATT D.O.O. Gornji Vakuf – Uskoplje i JABLANIT d.o.o. više od 65 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 36 dobilo posao.

Korisnici koji su otvorili svoje obrte, njih 14 je dobilo grant sredstva u vrijednosti do 9.500,00 KM i mentoring tokom prve godine rada. Pored navedene podrške Općina Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje su ovim novopečenim obrtnicima obezbjedile dodatna sredstva za sufinansiranje troškova doprinosa do 12 mjeseci.

Projekt „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje - LPZ MENTOR“ provodi se u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. 

Antonela Sičaja ima brojne planove za budućnost. Namjerava proširiti ponudu svog centra da uključuje i usluge logopeda te dodati grupne radionice. Kako kaže, voljela bi u radionički rad uključiti i manju djecu, od jedne do tri godine, s kojom sada niko ne radi u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Planovi su tu, a interes za njen rad postoji, posebno jer je Antonela uspjela da svojim radom i brigom za najmlađe osvoji brojna dječja srca.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)