LPZ Priče

LPZ Goražde: Primjer posvećenosti jačanju lokalne ekonomije i podrške zapošljavanju


14.03.2024

Kada su 2011. godine pokrenuli projekat osposobljavanja nezaposlenih osoba za kompaniju Prevent u Goraždu, tadašnji članovi Lokalnog partnerstva u ovom gradu nisu ni sanjali da će dvanaest godina poslije imati novih pet projekata uspješno realizovanih.

Brojka od preko 1.500 nezaposlenih osoba koje su prošle razne vrste obuka od kojih je preko 1200 zaposleno potvrđuje da danas ovo Partnerstvo predano radi na izgradnji kapaciteta zajednice, podsticanju preduzetništva i jačanju lokalnih institucija u ovom dijelu Bosne i  Hercegovine. 

Njihov posljednji projekat "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" koji je nastavak stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u okviru ovog mehanizma saradnje okupio na jednom mjestu Grad Goražde, Udruženje ALDI, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.

Dva nova nastavna plana i programa za obrazovanje odraslih, obuka prekvalifikacije za 72 nezaposlene osobe, SIYB obuka za 17 osoba, četiri nova start-upa te ukupno 31 novozaposlena osoba su samo neki od rezultata ovog projekta. 

„Osim toga, jedan od ključnih doprinosa posljednjeg realizovanog projekta uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada je izrada ključnih dokumenta koji čine temelj budućih aktivnosti partnerstva koji će omogućiti dugoročna rješenja za procedure uspostavljanja novih Start-up biznisa. Ovi dokumenti postavljaju osnovu za olakšavanje administrativnih barijera i podržavaju održiv rast novih preduzeća. Takođe, projekat je podržao aktivnosti institucija na polju zapošljavanja, stvarajući sinergiju između privatnog sektora, nezaposlenih pojedinaca i javnih institucija.“, istakla je Meliha Gačanin, ALDI Izvršna direktorica. 

Kroz niz projekata, partnerstvo se razvijalo i jačalo, dovodeći do značajnih benefita za lokalno stanovništvo. Ova trajna saradnja omogućava lokalnim partnerima da zajedno identifikuju prioritete i izazove sa kojima se zajednica suočava. 

„Svaki novi projekt nam je bio prilika za unapređenje obrazovanja, ekonomije i stvaranje održivog ekonomskog okruženja. Kroz zajednički rad, lokalni partneri dijele resurse, znanje i veštine, što dovodi do efikasnijih rješenja i boljih rezultata. Upravo zato smo ponosni smo na rezultate koje smo postigli kao tim. Ovo je nastavak naše posvećenosti jačanju lokalne ekonomije i podrške zapošljavanju.", zaključuje gđa. Gačanin.

Lokalna zajednica prepoznala je važnost ovog projekata, svjedočeći o njihovom pozitivnom uticaju na ekonomski razvoj i zapošljavanje. Interesovanje nezaposlenih osoba za pokretanje sopstvenih Start-up-a naglašava stvaranje podsticajnog okruženja za preduzetništvo. Kroz obuke za nove vještine koje su visoko tražene na tržištu rada, nezaposlene osobe su stekle konkurentske prednosti i povećale svoje šanse za zapošljavanje.

No ono čime se ovo partnerstvo posebno može pohvaliti jeste da su u ovom LPZ-u shvatili da je uspostavljanje odlične i čvrste kontinuirane saradnje između partnerai i drugih zainteresovanih strana, kao i njihovo aktivno učešće u projektu i rast kroz projekat ključni element za uspješnu i nesmetanu realizaciju projekta. 

Djelovanje Lokalnog partnerstva BPK Goražde nije samo usmjereno na trenutna poboljšanja u lokalnoj zajednici, već je fokusirano i na održivost dugoročnih benefita. Lokalni partneri rade na izgradnji kapaciteta zajednice, podsticanju preduzetništva i jačanju lokalnih institucija kako bi se osigurala kontinuirana podrška i razvoj te potvrđuju da partnerstva zaista djeluju, stvaraju prilike ali i otvaraju nova radna mjesta!

 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)