Vijesti

Želite pokrenuti vlastiti biznis?


24.08.2021

U okviru podrške Evropske unije ekonomskom rastu i zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, Međunarodna organizacija rada (ILO) je organizovala nekoliko radionica na kojima je brojnim edukatorima iz različitih opština širom Bosne i Hercegovine predstavila globalno priznatu metodologiju Pokreni i poboljšaj svoje poslovanje (SIYB). Kao rezultat toga, do sredine 2021. godine više od 500 budućih poduzetnika i poduzetnica iz ranjivih grupa: mlade osobe, žene, dugotrajno nezaposleni, osobe starije od 50 godina i osobe s invaliditetom, prošle su SIYB obuku, razvile poslovni plan i dobile pristup financiranju svojih poslovnih ideja. Nadalje, registrovano je preko 100 novih preduzeća koja će nastaviti dobijati mentorsku podršku u skladu sa SIYB metodologijom.

Cilj SIYB metodologije je pružiti podršku u uspostavljanju i poboljšanju vođenja malih preduzeća. Obuke su obuhvatale nekoliko SIYB modula: Kako doći do poslovne ideje (Generirajte svoju poslovnu ideju), Kako pokrenuti posao (Pokrenuti svoj posao) i Kako poboljšati poslovanje (Poboljšajte svoje poslovanje).

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na Zapadnom Balkanu u kojoj je primijenjena ova metodologija. Zahvaljujući radionicama Train the Traine, koje su organizovane u periodu između 2019. i 2021. godine u okviru EU4Business projekta, Bosna i Hercegovina sada ima 14 certificiranih SIYB edukatora. EU4Business projekt sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada, a zajednički ga provode ILO, Njemačka razvojna organizacija GIZ i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

EU i ILO će nastaviti podržavati četrnaest certificiranih SIYB edukatora i edukatorica u razmjeni znanja o najboljim praksama razvoja biznisa u lokalnim zajednicama u okviru dva druga projekta finansirana od strane EU, a čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i podrška lokalnim preduzećima u BiH - „Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II (LEP II)” i „EU4BusinessRecovery”. Edukatori će nastaviti pružati poduzetničku obuku kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje na 25 lokacija širom zemlje. Obuke će biti ponuđene nezaposlenim pojedincima koji žele ući u svijet poduzetništva, a posebno će se usmjeriti na one koji su postali nezaposleni kao posljedica pandemije Covid-19. Pristup će dodatno doprinijeti razvoju lokalne ekonomije.

Ako želite pokrenuti posao ili vam je potrebna podrška u pokretanju, ovdje možete pronaći detaljne biografije svih 14 certificiranih SIYB trenera.

SIYB program

SIYB je program poduzetničke obuke s ciljem pružanja podrške otvaranju i unaprijeđenju malih firmi kao strategije otvaranja većeg broja kvalitetnih radnih mjesta za žene i muškarce, posebno u zemljama u razvoju. Korijene ima u 1970.-im godinama kada je ILO inicijalni oblik obuke, koji je razvila Švedske federacije poslodavaca preradila u program Kako unaprijediti poslovanje (IYB). IYB je dio lepeze 4 modula unutar SIYB programa. Tri preostala su: Kako doći do poslovne ideje (GYB), Kako pokrenuti posao (SYB) i Kako proširiti poslovanje (EYB).

 

Procjenjuje se da je program realizovan u preko 100 zemalja i spada među najveće u ovoj oblasti u svijetu. Prateći materijali su prevedeni na više od 40 jezika. Priručnici SIYB metodologije dostupni su na ovom linku.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)