Događaji

Zahvaljujući podršci Evropske unije budući zavarivači u Tešnju dobili nove aparate za zavarivanje


04.04.2023

Dana 03.04.2023. godine, JU Mješovitoj Srednjoj Školi Tešanj, u okviru TECH-LAB projekta koji realizuje Lokalno partnerstvo Tešanj, izvršena je isporuka opreme i aparata za zavarivanje.

Predstavnik škole je istakao kako su jako zadovoljni što je njhova ustanova, zahvaljujući podršci Europske unije postala bogatija, te će nova oprema pružiti dobru priliku učenicima, mladima, a i ostalim zainteresiranim kandidatima, koji su voljni da prošire svoja znanja i usvoje nove vještine, da se teoretski i praktično još bolje obuče za zvanje zavarivača. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj u trenutnom prostoru ove škole, a u okviru TECH-LAB projekta, realizuje besplatnu obuku za zavarivače, koju pohađaju nezaposlene osobe evidentirane u JU Služba za zapošljavanje ZDK - biro Tešanj.

Cilj ovog projekta jeste povećanje nivoa znanja i kompetencija nezaposlenih osoba na području općine Tešanj i šire regije, čime se povećava njihova konkurentnost na tržištu rada i smanjuje broj nezaposlenih lica na ovom području.

Lokalno partnerstvo Tešanj je jedno od 20 partnerstava za zapošljavanje koje se provodi u okviru projekta "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II" (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)