Vijesti

Uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada odabrano šest novih LPZ-ova u BiH


24.05.2024

U okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) Međunarodna organizacija rada (MOR) je je zahvaljući podršci Evropske unije u iznosu od dodatna 2 miliona EUR-a objavila drugi poziv za LPZ-ove u oktobru prošle godine. 

Poziv je bio namijenjen svim akterima na tržištu rada koji namjeravaju formirati partnerstva u cilju povećanja prilika za formalno zapošljavanje na lokalnom nivou kao i onim koji su članovi već postojećih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Evaluacijski odbor je detaljnom analizom, u skladu sa kriterijumama objavljenim u Pozivu za aplikante, ocjenio pristigle aplikacije svih 17 projektnih prijedloga na osnovu čega je formirana rang lista.

Slijedom formirane liste, MOR je u prethodnom periodu posjetila 6 prvoplasiranih aplikanata te sprovela verifikaciju predloženih projektnih prijedloga i procjenu kapaciteta partnerstava za sprovedbu projektnih aktivnosti.


Nakon pozitivne ocjene, šest najbolje plasiranih Lokalnih partnerstava za zapošljavanje će u narednom periodu realizirati obuke za tržište rada i preduzetništvo te posredovati u zapošljavanju nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji službi za zapošljavanje u navedenim opštinama/općinama/gradovima. 

Odabrana su sljedeća LPZ i njihovi projektni prijedlozi:

1.        

Vogošća, Ilijaš i Hadžići osposobljavaju radnike kroz lokalno partnerstvo – VIHOR, nosilac projekta Općina Vogošća (partnerstvo obuhvata područje Vogošća, Ilijaš i Hadžići)

2.        

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje GDK, nosilac projekta Opština Kozarska Dubica ((partnerstvo obuhvata područje Kozarska Dubica, Kostajnica i Gradiška)

3.        

Korak do posla- Obuka i zapošljavanje nezaposlenih u Istočnom Sarajevu, nosilac projekta Gradska razvoja agencija Istočno Sarajevo RAIS (partnerstvo obuhvata područje  Istočno Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Sokolac, Istočni Stari Grad, Trnovo RS

4.        

LPZ Istočna Hercegovina – Zajedno do radnih mjesta, nosilac projekta Područna privredna komora Trebinje (partnerstvo obuhvata područje Trebinje, Trebinje, Gacko, Bileća, Foča i Ljubinje)

5.        

Partnerstvom do zapošljavanja, nosilac projekta Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG (partnerstvo obuhvata područje Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški)

6.        

Obuke za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini, nosilac projekta Općina Neum (partnerstvo obuhvata područje Neum, Stolac, Ravno)

Do kraja 2025. godine, očekuje se da će najmanje 360 osoba sudjelovati u obukama za tržište rada dok će 240 imati priliku da  pohađaju obuku MOR -a Započni i unaprijedi svoj posao. Ova podrška partnerstava bi u konačnici trebala osigurati zapošljavanje za preko 260 osoba.

U narednom periodu bićete u prilici da na našoj internet stranici putem interaktivne mape saznate detalje o svakom od odabranih partnerstava.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)