Događaji

Tuzla bogatija za osam novih poduzetnika


13.07.2023

U srijedu, 12.07.2023. godine, gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, potpisao je ugovore o dodjeli finansijske i stručne podrške osnivanju vlastite samostalne djelatnosti i početku poslovanja sa korisnicima podrške u okviru Programa podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja u gradu Tuzli.

Radi se o podršci za osam novoosnovanih vlastitih djelatnosti koje su registrovali korisnici podrške iz II grupe učesnika Programa podrške poduzetništvu putem Lokalnog partnerstva Tuzla. Pokrenuti poslovni poduhvati obuhvataju različite obrtničke djelatnosti među kojim je i jedna zajednička obrtnička radnja koju su registrovale dvije korisnice podrške iz ovog Programa. Prije registrovanja biznisa, poduzetnici su razvili poslovnu ideju, izradili poslovni plan i prema razrađenom poslovnom planu pokrenuli vlastitu poslovnu djelatnost, te unaprijedili znanja o poduzetništvu i razvili svoje poduzetničke vještine.

Jedna od korisnica podrške je Semra Sukanović Bešlagić, koja je ovom prilikom kazala:
„To je brend kozmetike za njegu lica, tijela i kose. Proizvodi su rađeni na prirodnoj bazi, inspirisani su prirodom, a s obzirom da sam ja po struci farmaceut, sadrže još neke aktivne komponente za još efikasnije djelovanje. Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji rada i projektu koji realizuje Grad Tuzla, a finansira Evropska unija, uspjela sam da obezbjedim sredstva i pokrenem svoj posao i otvorim prvu poslovnicu u Tuzli“.
Program podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja u gradu Tuzli realizuje se u okviru Projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“, uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR), a finansira se iz sredstava Evropske unije u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje -Faza II (LEP II).

„Grad Tuzla opredjeljen je ka razvoju privrede, privrednih djelatnosti, ovo je dokaz da je Grad Tuzla, u pravom smislu riječi, partner svima onima koji imaju dobre poslovne ideje, gdje im kroz razne međunarodne projekte pružamo stručnu edukaciju, pomoć i podršku u razvoju ideja i na kraju registraciju djelatnosti, a opet kroz budžet i budžetske aktivnosti, imamo linije podrške privrednicima kroz projekat „Siguran start“ gdje podržavamo novoregistrovane obrte u prvoj i drugoj godini poslovanja“, istakao je gradonačelnik Lugavić.

U okviru Projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“ uspostavljeno je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla (LPZ Tuzla), u kojem je Grad Tuzla glavni partner i koji implementira ovaj Projekat u saradnji sa ostalim partnerima.

Tekst i fotografije preuzeti sa https://grad.tuzla.ba/ 
 
Tuzla 1
 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)