LPZ Priče

Realizacija poslovnih ideja uz podršku lokalnih partnerstava za zapošljavanje


09.07.2021

Često sretnemo nekoga ko se iz manjeg mjesta preselio u glavni grad ili veću sredinu u potrazi za boljim životom, boljim poslom ili čisto radi promjene. No zadnjih godina sve je više onih koji svojim životnim pričama i primjerima ukazuju na drugu vrstu odluke – odlazak iz grada u selo.

Stefan Stupar, rođeni Banjalučanin je jedan od rijetkih mladih ljudi koji je odlučio da grad zamijeni selom i svoju priču započne u oblasti poljoprivrede. Zbog nemogućnosti zaposlenja, odlučio je da se vrati na porodično imanje svoje majke, koje je do tada bilo napušteno, te je uz pomoć porodice obnovio i porodičnu kuću u opštini Petrovac.

U potrazi za podrškom, Stefan se prijavio na poziv Regionalne akcione grupe za zapošljavanje u poljoprivredi (RAG) u sklopu projekta „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“ koji finansira Evropska unija.  Zahvaljujući ovom projektu Stefan je dobio novčanu podršku za pokretanje svog poslovnog poduhvata. „Ljubav prema selu i prirodi je prevagnula i odlučio sam se okušati u jednom ovakvom izazovu. Projekti ove vrste su zaista nevjerovatni jer vam pružaju dosta mogućnosti - da učestvujete u jako kvalitetnim obukama, razmijenite iskustva i ideje sa ostalim učesnicima“ dodaje Stefan.

Regionalna akciona grupa je održivo partnerstvo između opština Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Kroz ovaj projekat  opštine  su  u saradnji  sa  zavodima  za  zapošljavanje  usaglasile  politike  podrške  zapošljavanju  u  poljoprivredi, promovirajući zadružni model poljoprivredne proizvodnje. Aktivnosti su bile usmjerene na organizaciju obuka o poduzetništvu i  uzgoju  lana,  heljde,  raži,  prosa  i  spelte  te  na  zapošljavanje  nezaposlenih  koji  mogu  koristiti  ili  posjeduju  obradivu  zemlju.
RAG podržava uspješne poduzetnike poput Stefana i omogućava im da realizuju svoje ideje. „Ja sam svoj mir pronašao na selu i u poljoprivredi i mislim da nisam nimalo pogriješio. Sebe vidim ovdje na selu, na mom porodičnom imanju. Želim da svoju proizvodnju nastavim, ali i da proširim trenutne kapacitete. Želja mi je da jednog dana moje imanje pretvorim u ranč, ali i da uz pomoć lokalnog partnerstva Petrovac razvijemo novu vrstu ponude - paket-aranžman koji će budućim turistima pružiti priliku da obilaze ovakva imanja i da osjete selo u njegovom najboljem izdanju“, zaključuje Stefan.

U Bosni i Hercegovini djeluju brojna lokalna partnerstva za zapošljavanje. U okviru prve faze LEP projekta, koju je Evropska unija podržala sa 4 miliona eura, 19 lokalnih partnerstava je omogućilo prekvalifikaciju za skoro 1600 nezaposlenih osoba, od kojih je preko 500 zaposleno. Uvidom u dobre prakse postojećih partnerstava, otvaraju se mogućnosti za nove ideje i prilagodbu mehanizama djelovanja na lokalitetima gdje još uvijek ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada.

Budite s nama i dalje i saznajte više o uspjehu lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH jer ona zaista djeluju!

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)