Događaji

Putem lokalnih partnerstava za zapošljavanje do 600 novih radnih mjesta u BiH


21.04.2022

Jučer je u Sarajevu predstavljeno 20 lokalnih partnerstava koja su uspostavljena u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba. Očekuje se da će najmanje 600 osoba biti zaposleno nakon obuke.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler je tokom današnjeg promotivnog događaja istaknuo da je nezaposlenost jedan od razloga zašto mnogi ljudi, uključujući i veliki broj mladih, napuštaju ovu zemlju. „Jedan od glavnih faktora ovako visoke stope nezaposlenosti u BiH je taj što imamo neusklađenost između vještina i potreba tržišta rada. U cilju prevazilaženja ovog nesklada, EU je zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada i ostalim partnerima udružila snage kako bi se ova problematika dalje rješavala. To pokušavamo uraditi kroz konkretne modalitete te kroz lokalna pratnerstva okupljamo različite aktere, sa fokusom upravo na one grane koje u BiH imaju komparativne prednosti kao što su IT, robotika,  obrada drveta, poljoprivreda i drugo. Ovaj projekat je još jedan znak našeg opredjeljenja i spremnosti da radimo na rješavanju problematike u ovom bitnom sektoru“, rekao je ambasador Sattler.

Današnji promotivni događaj je bio prilika za razmjenu iskustva kao i lekcija za budući, samoodrživi razvoj lokalnih partnerstava u BiH, čiji se broj nakon ovog događaja povećao.

Stručna pomoć Međunarodne organizacije rada lokalnim partnerstvima se ogleda u kreiranju i provedbi programa za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada, što na kraju rezultira obukom i prekvalifikacijom tih nezaposlenih osoba. U prethodnoj fazi našeg projekta smo bili posvećeni uspostavljanju partnerstava kao samoodrživog oblika saradnje svih lokalnih aktera. Upravo neka od partnerstava koja učestvuju u ovoj fazi to i potvrđuju, jer su opet s nama, tako da se nadamo da će svojim samostalnim djelovanjem i nakon realizacije ove faze projekta nastaviti doprinositi lokalnom razvoju“, naglasila je Amra Selesković, projektna koordinatorica iz Međunarodne organizacije rada u BiH.

Prethodna faza ovog projekta koja je također realizirana uz podršku Evropske unije se pokazala uspješnom i podržan je razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su svojim djelovanjem prekvalifikovala preko 1600 nezaposlenih osoba od kojih je preko 550 zaposleno. Radilo se primarno o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uključujući žene, mlade,  manjinske zajednice, povratnike, interno raseljena lica i teško zapošljive osobe.

Snimak događaja je dostupan na YouTube kanalu na linku https://youtu.be/m7Qjfje3b8E

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)