Vijesti

Prekvalifikacijom do novih radnih mjesta – u Gornjem Vakufu zaposleno 10 CNC operatera


10.11.2022

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općine Gornji Vakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. U rad partnerstva su uključeni lokalni i regionalni akteri koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti boljem i efikasnijem sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja. Fokus partnerstva je usmjeren na: pružanje podrške samozapošljavanju tj. podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa, te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta.

U prethodnom periodu, član ovog lokalnog partnerstva, firma ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje je, uz podršku partnera, implementirala prvi ciklus prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanje „CNC operater“.

„Ukupno 14 osoba je uzelo učešće u ovom ciklusu, gdje su kroz intenzivan rad sa iskusnim inženjerima i rukovodiocima firme ATT i Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, prošli obuku za rad na CNC mašinama“, izjavio je prof. Edin Šunje.

„Program obuke u trajanju od 45 radnih dana je uključio teoretski dio te praktičan rad u postrojenju firme. Nakon završenog programa, polaznici su dobili certifikate o uspješno završenoj obuci, a 10 osoba je dobilo zaposlenje“, istakla je Alisa Gekić, direktorica LINK Mostar.   

Adnana Šišić je jedna od polaznica koja je uspješno prošla obuku i dobila zaposlenje:

Nakon bezuspješne potrage za poslom, napokon mi se ukazala prilika da unaprijedim svoje znanje i svoje vještine. Čim sam vidjela Javni poziv, znala sam da ovu priliku ne smijem propustiti. Prijavila sam se, i tako je započelo jedno divno iskustvo. Predavači i mentori su bili odlični. Sam početak i prvi susret sa CNC mašinama je bio pomalo izazovan ali cjelokupan program je bio jako koristan i odlično organizovan. Na tržištu postoji velika potražnja za CNC operaterima i ponosno mogu reći da sam već pronašla posao. Spremna sam za nove radne pobjede i zahvalna sam organizatorima koji su se maksimalno potrudili da nas pripreme za ovaj posao!“.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“, kojeg u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.
 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)