Vijesti

Postani turistički vodič i ostani u BiH

Mladi, ako žele raditi i traže adrenalin, imaju odlične prilike za to u sektoru turizma na području livanjske regije ali i cijele BiH.

26.06.2023

Kada smo se prvi put sreli sa Matejom Bartulicom iz Continental Adventures koja je članica našeg Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Livno odmah je imao prijedlog za nas - da mu se pridružimo u avanturi kako bismo upoznali ljepote i bogatstva Bosne i Hercegovine.

Ovaj turistički vodič i zaljubljenik u prirodu i livanjsku regiju je presretan jer je uspio zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada dobiti priliku da se dodatno usavrši i dobije zvaničnu ispravu o statusu turističkog vodiča. 

Upravo je to i bio razlog da nam je prilikom zajedničke posjete Kruzima rekao:

"Mladi, ako žele raditi i traže adrenalin, imaju odlične prilike za to u sektoru turizma na području livanjske regije ali i cijele BiH." 

Matejovu priču možete čuti na ovom linku
 
Matej 1
 
Konji 2

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)