Događaji

Podržane poslovne ideje dvije nezaposlene osobe sa područja Bosanske Krupe sa 19.500,00 KM


04.07.2023

Gradonačelnik grada Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je u toku mjeseca juna dva ugovora o finansiranju poslovnih ideja nezaposlenih mladih osoba koje su se prijavile na Javni poziv za finansijsku i savjetodavnu podršku razvoja poslovanja u okviru projekta „Aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržištu rada u Unsko-sanskom kanontu“ koji se realizuje kroz projekt „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II).

Korisnici ove podrške Kadić Edin i Halkić Admir koji će financijska sredstva u iznosu od 19.500,00 KM iskoristiti za realizaciju svojih poslovnih ideja će također dobiti i savjetodavnu podršku za razvoj svojih biznisa.

Javni poziv za učešće u programu savjetodavne i financijske podrške razvoju biznisa bio je usmjeren prema nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis uz financijsku i savjetodavnu podršku LPZ Bosanska Krupa. Pravo na učešće u Programu podrške imale su sve nezaposlene punoljetne osobe koje žele registrovati biznis na području Grada Bosanska Krupa. Prednost za sudjelovanje u procesu pružanja podrške razvoju poslovne ideje i biznisa imali su nezaposleni mladi muškarci i žene starosti od 18 do 29 godina, nezaposlene žene, nezaposlene osobe preko 50 godine starosti, te osobe sa invaliditetom.
 
„Učestvovao sam u obuci i edukaciji za izradu biznis plana koja mi je mnogo pomogla. Imao sam jako dugo ideju da započnem ovaj svoj poslovni poduhvat i konačno se pojavila ova prilika koja će mi pomoći da realizujem svoju ideju. Moja biznis ideja je otvaranje i registracija Fast Food „Captains“ gdje ću se baviti prodajom brze hrane i bezalkoholnih pića u ulici Stari grad. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano.“ izjavio je ovom prilikom Kadić Edin.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa čine Grad Bosanska Krupa i partneri: Grad Bihać, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Centar Bihać, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, te poduzećima d.o.o. Krupa Kabine, d.o.o. Bosankar, d.o.o. ZAH, d.o.o. ACMA, d.o.o. ATNH, d.o.o. Ibrahimović, d.o.o. AKM Technlogy, d.o.o. Č.J. i d.o.o. Kostelski buk.
 
Tekst i fotografija preuzeti sa https://gradbosanskakrupa.ba/ 
 
 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)