Događaji

Počeo Program stručnog osposobljavanja osoba na poslovima uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i agroturistički djelatnik u Bihaću


05.12.2022

Dana 03.12.2022. godine u sklopu projekta “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada”, kojeg financira EU, počeo je Program stručnog osposobljavanja osoba na poslovima uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i agroturistički djelatnik u Centru za obrazovanje odraslih na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Projekt implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona. 

Predviđena je obuka za dvije grupe od 20 polaznika u trajanju od četiri mjeseca. Obuka se sastoji od 180 sati i to od teorijske i praktične nastave, koju izvode stručnjaci iz područja uzgoja i preradu ljekovitog bilja i agroturizma. Kroz obuku polaznici će biti osposobljeni da samostalno rade na uzgoju i preradi ljekovitog bilja i vođenja agroturističkog gazdinstva što im daje šansu za lakše zapošljavanje i veću konkurentnost na tržištu rada.

Po okončanju obuke provest će se završni ispit o stečenom znanju i vještina, te će svi polaznici koji su zadovoljili dobiti Certifikat o stečenom znanju i vještina u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)