Događaji

Održana motivaciona radionica pod nazivom „Uspješne poduzetnice iz oblasti uzgoja i prerade ljekovitog bilja i agroturizma“ u Bihaću


26.09.2022

Dana 26.09.2022. u prostorijama Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, održana je motivaciona radionica pod nazivom „Uspješne poduzetnice iz oblasti uzgoja i prerade ljekovitog bilja i agroturizma“. Motivaciona radionica je održana kao projektna aktivnost u implementaciji projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“ koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu.

Motivaciona radionica je imala za cilj da potencijalnim polaznicima predstavi certifikovane Programe obuke za zanimanja agroturistički djelatnik, te uzgojivač  i prerađivač ljekovitog bilja, koja će se provesti na Biotehnilkom fakultetu. Također je prezentiran način izvođenja obuke, te ishodi učenja i kompetence koje se
steknu nakon završetka obuke.

Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik Obrtničke komore USK-a, Enes Arapović, zatim u ime domaćina dekan Biotehničkog fakulteta, prof.dr. Husein Vilić. O značaju obuke  i mogućnosti uspješnog zapošljavanja u oblasti ljekovitog bilja i agroturizma, govorio je prof.dr.sc. Halid Makić, profesor Biotehničkog fakulteta i koordinator ispred Biotehničkog fakulteta, partnera na projektu.

Kako bi se što više povećalo  znanje i razina svijesti o zanimanju agroturistički djelatnik, te  uzgojivač  i prerađivač ljekovitog bilja, prezentirani su primjeri dobe prakse. Pri tome su odabrane četiri uspješne poduzetnice koje su se predstavile. Za sektor prerada ljekovitog bilja, predstavila se Fatima Gerzić, „TIM-MED“ d.o.o Bosanska Krupa, dugogodišnja uspješna poduzetnica u oblasti uzgoja i prerade ljekovitog bilja. Pored toga predstavila se mlada poduzetnica Mihaela Brajdić, „B-OILS“ d.o.o. Bosanski Petrovac, koja se vratila u BiH sa Malte, te započela profesionalnu proizvodnju eteričnih ulja, hladno-prešanih ulja, te drugih proizvoda na bazi
ljekovitog bilja.

Za segment agrotuzima se predstavila i Adisa Pećanin-Seosko domaćinstvo „Pećanin“, Zalin,  Bosanska Krupa. Adisa Pećanin je napustila Sloveniju, vratila se u Bosanku Krupu sa porodicom, gdje su u zaseoku Zalin podigli seosko domaćinstvo. Duži niz godina uspješno radi na turističkoj ponudi smještaja turista i proizvodnje hrane za turiste na svom imanju. Većinu proizvoda koje nudi turistima uzgaja na svom imanju.Motivaciona radionica je završena diskusijom, te razmjenom dodatnih informacija, koje su se doticale same tematike motivacione radionice. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)