LPZ Priče

Lokalna partnerstva za zapošljavanje zaista djeluju: Pokrenuto 14 novih obrta i 33 osobe prekvalificirane i zaposlene


09.05.2023

Zahvaljujući podršci Evropske unije u BiH, lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općina Jablanica i GornjiVakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada na ovom području.

Fokus partnerstva je usmjeren na pružanje podrške samozapošljavanju tj. podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa, te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta.

Projekt ovog LPZ-a „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje - LPZ MENTOR“ je u prethodnom periodu rezultirao otvaranjem 14 novih obrta u Općinama Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje, te prekvalifikacijskom obukom u saradnji sa ATT D.O.O. Gornji Vakuf – Uskoplje više od 40 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 33 dobilo posao.

Jedna od korisnica projekta bila je i Reana Šabanović koja je uspješno prošla obuke i svoju ljubav prema proizvodnji meda pretvorila u obrt od kojeg namjerava živjeti.

"Finansijska podrška Europske unije, kao i stručna podrška Međunarodne organizacije rada u BiH (MOR) su mi osigurale da ostvarim svoj san i hobi pretvorim u vlastiti biznis. Ovo je samo početak i poručujem da ću u narednom periodu svoju lokalnu zajednicu kao i cijeli prostor naše BiH „počastiti“ dobrim hercegovačkim medom. Moj cilj je izuzetan kvalitet i uspješan plasman na tržištu." izjavila je Reana Šabanović vlasnica obrta "APIMED Šabanović".

Samozapošljavanje u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada

Više od 30 nezaposlenih osoba je, u okviru LPZ-ove projektne komponente koja se odnosi na samozapošljavanje, a u skladu sa metodologijom MOR-a – Započni i pokreni svoj posao (SIYB), ojačalo poduzetničke vještine za pokretanje vlastitog posla.

Njih 14 je dobilo grant sredstva u vrijednosti do 9.500,00 KM i mentoring tokom prve godine rada.
Pored navedene podrške Općina Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje su ovim novopečenim obrtnicima obezbjedile dodatna sredstva za sufinansiranje troškova doprinosa do 12 mjeseci.

Jedan od njih je i Hasan Gvozden iz obrta "GVOZDEN KERAMIČAR", koji kaže da je prije ove obuke imao mnogo uspona, padova i dilema, pa je čak i čekao bubanj da ga izvuku za odlazak u Njemačku. S osmijehom na licu dodaje: Rekao sam sebi: Prestani maštati - i ovdje se može živjeti i raditi. I evo me – ostao sam i radim".

Još 33 osobe obučene i zaposlene kao #CNC #operateri!

Kako bi izgradili dodatne kapacitete nezaposlenih i osigurali im „uspješan“ izlazak na tržište rada, u saradnji sa ATT D.O.O. Gornji Vakuf – Uskoplje i Mašinskim fakultetom Mostar organizovan je ciklus obuka za CNC operatere u kojima je učestvovalo više od 40 nezaposlenih osoba, a od kojih 33 je dobilo zaposlenje.

Jedan od njih je i Emir Jašarević koji je uspješno prošao obuku za CNC operatere i dobio posao.
"Iako sam mlad i bez radnog iskustva, brzo sam shvatio da obukom mogu dobiti novi posao kojem ću se posvetiti u budućnosti. Učvrstio sam svoju odluku i danas imam posao" izjavio je Emir Jašarević.

Ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, koje je svojevrsna platforma udruženja, firmi, službi i općina je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje-LPZ MENTOR“, a čine ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

LPZ Jablanica i Gornji Vakuf/Uskoplje video

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)