Događaji

Izložba fotografija "Lokalna partnerstva za zapošljvanje zaista djeluju"


09.05.2024

Pridružite nam se u proslavi Dana Evrope na otvaranju izložbi u Europe House, 9.5.2024. godine u 17:00 sati. 
 
Izložba "Lokalna partnerstva za zapošljvanje zaista djeluju" prikazuje seriju fotografija korisnika LEP II projekta iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji su iskoristili priliku, hrabro napustili "zonu komfora" i usudili se okušati u sasvim novim zanimanjima ili pak pokrenuli novi biznis. 

Zahvaljujući podršci Evropske unije i relevantnih institucija u Bosni i Herzegovini, Međunarodna organizacija rada putem projekta LEP II nastavlja podržavati partnerske inicijative za povećanje zapošljivosti na lokalnom nivou.

Izložba je otvorena do 27.05.2024. godine. 
 
Dobrodošli!
 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)