Vijesti

Evropska unija nastavlja podržavati uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH


04.11.2023

Jučer je u Bihaću predstavljen Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava podrške u cilju povećanja formalnog zapošljavanja na lokalnom nivou. Poziv za dostavljanje prijedloga sačinjen je u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU) a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kreiranjem jedinstvenog saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, očekuje se da, u okviru novog poziva ukupan indikativni iznos podrške od 1.02 miliona EUR bude raspodijeljen na minimalno 6 lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Informativno edukativna sesija u Bihaću je bila prilika za promociju poziva, ali i održavanje obuke za razvoj projektnog prijedloga za potencijale članove partnerstva, te su svi prisutni iskoristili ovaj događaj za umrežavanje i razmjenu iskustva.

U toku dosadašnje realizacije LEP II projekta smo zahvaljujući podršci Evropske unije putem prvog poziva, koji je objavljen u maju 2021. godine, uspostavili 20 lokalnih partnerstava koja su u prethodnom periodu, odnosno u periodu do septembra 2023. godine unaprijedili kvalifikacije 857 nezaposlenih osoba, formalno zaposlili 174 osobe, razvili 53 programa za obuke za tržište rada i podržali osnivanje 118 malih biznisa. Nadamo se da će ta partnerstva ostati posvećena samoodrživosti, putem saradnje svih lokalnih aktera, te na taj način nastaviti doprinositi lokalnom razvoju“, naglasila je Amra Selesković, projektna koordinatorica iz Međunarodne organizacije rada u BiH. 

Sesija u Bihaću je bila prva u nizu sesija, koje se organizuju povodom objave Drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava podrške. Više detalja o samom pozivu možete naći na linku dok je raspored narednih sesija ovdje

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite i naše kanale na društvenim mrežama (Instagram, Facebook i YouTube).

Bihac 2

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)