LPZ Priče

Akreditovana Nahlina obuka za krojenje i šivenje


27.01.2023

(Tekst i fotografije preuzeti sa https://nahla.ba/)

Više od 15 godina, kroz različite forme, CEI Nahla realizira kreativne programe krojenja i šivenja. Preko 5.700 žena s područja Kantona Sarajevo u periodu od 2008. do 2023. godine pohađalo je ovaj program, što svjedoči da je izuzetno cijenjen i prepoznat u lokalnoj zajednici. U januaru 2023. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dodijelilo je akreditaciju za Nahlin Program neformalnog obrazovanja odraslih – Obuka za krojenje i šivenje,  što će polaznicama ovog programa pružiti dodatne mogućnosti zapošljavanja.

Ovaj kreativni i umjetnički program kroz godine okuplja polaznice iz različitih sredina, starosnih dobi, obrazovanja, socijalnih statusa, oko zajedničkog interesovanja i važan je zbog  jačanja kohezije zajednice. S druge strane, ovako različita grupa doprinosi i poboljšanju samopouzdanja, većoj uključenosti osoba unutar zajednice, novim mogućnostima u smislu zapošljivosti, ali i motiviranosti za dalje učenje. Nerijetko su radovi koji izađu iz Nahline kreativne radionice izvor ponosa i osnaživanja, ne samo za polaznice nego i za zajednice u kojima žive.

Aktivno učešće naših polaznica u osmišljavanju i provedbi nastavnih sadržaja, kao i u procesu evaluacije ishoda, omogućili su prilagodbu programa kroz godine implementacije i efikasnije postavljanje materije.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u januaru 2023. dodijelilo je akreditaciju za Program neformalnog obrazovanja odraslih – Obuka za krojenje i šivenje, kao program koji ispunjava zakonske uvjete za realizaciju. Na osnovu završene Obuke za krojenje i šivenje, koja traje 120 nastavnih časova, polaznice su osposobljene da obavljaju posao jednostavne do srednje složene izrade krojeva i šivenje tekstilnih i odjevnih predmeta, te mogu raditi u obrtničkoj radnji/modnom salonu uz vodstvo i prema uputama o radu.
Nahla će u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, a u okviru provedbe projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) – u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) u narednim danima upisati prvu grupu polaznica po akreditovanom nastavnom planu i programu. Riječ je o nezaposlenim ženama, koje će dobiti priliku za sticanje novih znanja, vještina i kompetencija kroz 120 nastavnih časova obuke, a potom i karijerno savjetovanje i povezivanje s potencijalnim poslodavcima. Program će za 12 upisanih polaznica biti besplatan.

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)