Javni pozivi

LPZ Jablanica - Gornji Vakuf/Uskoplje objavilo javni poziv za sudjelovanje u programu obuke i prekvalifikacije u metalskom sektoru – CNC operater


06.02.2023

U cilju podrške radnoj integraciji nezaposlenih osoba – aktivnih tražilaca posla, LPZ Jablanica - Gornji Vakuf/Uskoplje pozivaju nezaposlene osobe da se prijave za učešće u programu obuke i prekvalifikacije koji se organizuje zahvaljujući podršci Evropske unije u okviru projekta LEP II. 

Cilj obuka po ovom Javnom pozivu je osposobljavanje i usavršavanje osoba u metalskom sektoru za rad na poslovima CNC operatera.

Ciljnu grupu čine nezaposlene osobe sa evidencije Službe za zapošljavanje HNK/Ž, te aktivni tražitelji zaposlenja (minimalno sa osnovnim obrazovanjem, a poželjno sa srednjom stručnom spremom).

Više detalja OVDJE

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona EUR u periodu 2021-2023, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1692

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

508

osoba

Razvili

51

program za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

194

mala biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)