Vijesti

Iglom i koncem do novih poslovnih uspjeha: 11 žena završilo obuku za krojenje i šivenje zahvaljujući podršci Evropske unije


05.07.2023

U utorak, 4. jula 2023. godine u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla održan je završni događaj povodom finalizacije Obuke za krojenje i šivenje realizirane u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“, koji realizira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo. Ovom prilikom 11 žena koje su prije obuke bile nezaposlene preuzele su svoja uvjerenja o osposobljavanju i zvanično završile obuku. Polaznice su imale priliku pohađati obuku potpuno besplatno zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)”.

U uvodnom dijelu događaja prisutnim partnerima projekta, polaznicama i gostima su se obratile  Elvira Leka, izvršna direktorica CEI Nahla u Sarajevu i Hazima Pecirep, šefica odjela za lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo. Izvršna direktorica CEI Nahla, Elvira Leka, istaknula je važnost cjeloživotnog učenja za svaku od polaznica koje se sada nalaze na početku svog puta u tekstilnoj industriji, prilike za rast koje imaju pred sobom i čestitala im na uloženom trudu i uspješno završenoj obuci. Ohrabrila je polaznice da iskoriste svoje novostečene vještine da pronađu svoj vlastiti put u ovoj industriji, uprkos izazovima, i da otkriju da li je to zaposlenje ili samozaposlenje kroz poduzetništvo, koje je sve privlačnija opcija mnogim ženama.

Gospođa Pecirep je podvukla stratešku opredijeljenost Općine Novi Grad Sarajevo prema poduzetništvu, gdje se osnažuju sve one osobe koje imaju ideju, ali i prema osnaživanju nezaposlenih da adekvatnim kompetencijama odgovore potrebama tržišta rada.

Većina polaznica obuke je bez ikakvog predznanja ušla u proces edukacije te su nakon 5,5 mjeseci vrijednog rada, uz mentorstvo predavačice Selme Subašić, prošle osnove krojenja i šivenja odjevnih predmeta: suknja, bluza, pantalone, haljina i sako te su predale svoje završne radove i sada su spremne za tržište rada u oblasti tekstilne industrije.

Od njih jedanaest, šest polaznica obuke su već prošle proces selekcije te su započele probni rad i očekuju potpisivanje ugovora o radu u najskorijem roku, dok su ostale u procesu aktivnog traženja zaposlenja i komunikacije s potencijalnim poslodavcima.

Tekst i fotografije preuzeti sa https://nahla.ba/ 

Uticaj lokalnih partnerstva za zapošljavanje

Kreiranjem jedinstvenih saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini su u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) “ koji Evropska unija finansira sa 6 miliona EUR u periodu 2021-2026, ostvarila do sada sljedeće rezultate:

Unaprijedili kvalifikacije

1718

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

652

osoba

Razvili

70

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

212

malih biznisa

Unaprijedili kvalifikacije

1242

nezaposlene osobe

Formalno zaposlili

257

osoba

Razvili

51

programa za obuke za tržište rada

Podržali osnivanje

118

malih biznisa

Interaktivna mapa lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

Međunarodna organizacija rada u BiH uz finansijsku podršku Evropske unije u drugoj fazi projekta "Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" podržava dvadeset lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Njihovi projekti su promovisani na događaju u Sarajevu 20. aprila 2022. godine i predstavljeni su na karti kao LEP II.

Zašto postati član LPZ

Svaku lokalnu zajednicu i teritorijalnu regiju odlikuju specifični izazovi u zapošljavanju. Pristup koji promovira LEP projekat za osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija a koji provodi MOR uz podršku EU, pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini (BiH)