Izbornik jezika

BHS | English
LPZ priče

Postanite CNC stručnjak uz podršku LPZ Novi Grad Sarajevo

 

15.07.2022 11:57
Slika
 

Znati pravilno koristiti i upotrijebiti CNC mašine, raditi na razvoju novih tipova robota i zamišljati kako upravo taj izum može doprinijeti efikasnijem radu u nekom od privrednih sektora je priča koju promoviraju lokalna partnerstva za zapošljavanje uz podršku Evropske unije.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo potvrđuje koliko je značajno biti aktuelan, pratiti trendove, stvarati nove vrijednosti i snažiti druge kako bi i oni uspjeli.

Kompanija Dizart iz Sarajeva, koja je članica partnerstva, radi dugi niz godina i pri tome bilježi uspjehe, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

Počeli su raditi u garažnom prostoru vlasnika, koji je vremenom postao nedostatan. Zahvaljujući partnerstvu sa Općinom Novi Grad Sarajevo, kompanija je smještena u Sportsko edukativni centar Safet Zajko, odakle stvara mrežu međunarodnih klijenata. U cilju podrške radnoj integraciji nezaposlenih osoba – aktivnih tražilaca posla, Dizart i ostali partneri uz pomoć Evropske unije i Međunarodne organizacije rada trenutno realizuju programe obuke i stručnog usavršavanja za zanimanje CNC tehničar/operater, u trajanju od tri mjeseca.

To je i bio jedan od razloga naše posjete njihovom proizvodnom i edukativnom centru u Sarajevu. Naši domaćini, otac i kći Jasmin i Emina Ahmić, su nas dočekali nasmijani i uveli u prostor Dizarta. Petnaestogodišnje Jasminovo iskustvo u proizvodnji CNC i laserskih mašina, dopunjeno Emininom mladošću i entuzijazmom, svrstava ih među najpoželjenije edukatore u ovoj oblasti u BiH. Kažu da vole izazove a posebno pomagati mladim, nezaposlenim ljudima da otkriju nove interese i postave profesionalne ciljeve u životu.

Dok smo razgovarali, iz edukativnog centra je dopirao glas trenutnih polaznika, koji u „društvu“ 3D štampača i ostale IT opreme provode svoje dane i stiču nova znanja za zanimanje CNC operatera. Trenutno njih sedam nezaposlenih sa područja općine Novi Grad Sarajevo stiče ova znanja i očekuju da do kraja avgusta budu certificirani CNC operateri. Najuspješniji kandidati će nakon završenog procesa obuke i stručnog usavršavanja dobiti i mogućnost zaposlenja u partnerskim ili drugim kompanijama u BiH.

Da je to zaista i moguće, uvjerava nas i jedan od edukatora, Namik Čatić, koji je i sam bivši polaznik obuke za CNC operatera. Kaže da je upravo zahvaljujući znanju koje je stekao u Dizartu uspio da dobije i posao u ovoj kompaniji, te da samo godinu dana poslije radi na razvijanju novih mašina, ali i robota.

Prostor sa robotima, među kojima već ima i gotovih modela, plijeni posebnu pažnju. Dok prolazite pored robota koji obavljaju razne usluge – od pakovanja, sortiranja do pravljenja kafe, stičete uvid u kvalitet poslovanja, profesionalnost i perspektivu razvoja ne samo firme nego i svih osoba koje se ovdje obučavaju za zanimanja budućnosti.

Dodatnu potvrdu njihovoj izvrsnosti i kvaliteti daje i izjava jednog od budućih CNC operatera, koji je rekao da mu je obuka u Dizartu nešto najbolje što mu se u životu desilo i da vjeruje da njegovo vrijeme tek dolazi.

Vjerujemo da će budući CNC operateri dobiti priliku da se dokažu i uspiju na tržištu i da će brojni nezaposleni u njihovom primjeru pronaći motivaciju da se pridruže programima stručnog osposobljavanja, koji će u narednom periodu biti ponuđeni širom BiH.

0 0