03.11.2017

Međunarodna organizacija rada (ILO) je danas u Sarajevu počela sa provođenjem druge sesije iz drugog ciklusa tehničke podrške i obuke za 15 novoosnovanih Lokalnih partnerstava za zapošljavanje na temu efektivnog upravljanja partnerstvima.

Tehnička podrška i obuka je sastavni dio projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg finansira Evropska unija (EU) sa 4 miliona eura, a provodi ILO, i koji za cilj ima stvaranje najmanje 620 novih radnih mjesta i povećanje zapošljivosti skoro 2.000 nezaposlenih osoba kroz programe obuke i prekvalifikacije.

Drugi ciklus obuke se odnosi na efektivno upravljanje partnerstvima i sastavljen je iz nekoliko modula uključujući: ulogu i zadatke članova LEP mreže; analizu trenutne saradnje i modele za njeno jačanje; uzroke, izvore i analizu konfliktnih situacija; efektivno komuniciranje unutar LEP-ova i sa korisnicima njihovih aktivnosti (nezaposleni); timski rad i zajedničko donošenje odluka; i planiranje aktivnosti za zapošljavanje.

Drugi ciklus obuke se provodi kroz dvije sesije. Prva sesija za svih 15 partnerstava je od 17. do 26. oktobra održana u Sarajevu,  Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru dok će se druga sesija održati na istim lokacijama od 3. do 14. novembra.

Kroz provođenje projekta koji će trajati do januara 2019. ILO će partnerstvima, uz redovno mentorstvo u provođenju njihovih aktivnosti na terenu koje za cilj imaju prekvalifikaciju i zapošljavanje nezaposlenih, pružiti ukupno osam ciklusa tehničke podrške i obuke.

Projekat Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini je dio EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg Evropska unija finansira sa 19 miliona eura. Tri projekta koja djeluju u sklopu ovog programa provode UNDP, GIZ i ILO.