Sarajevo, 5. decembar 2016. 

Nakon prve faze administrativne i tehničke evaluacije 157 dostavljenih projektnih prijedloga i odabira 48 koji su dobili najveće ocjene, osoblje projekta 'Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini' (LEP) će danas u Tuzli održati prvu u nizu od 14 sesija obuke za 48 potencijalnih partnerstava kako bi im pružili smjernice i omogućili da na jednakim osnovama razviju i dostave pune projektne prijedloge za dodjelu grantova i time uđu u drugi krug evaluacije projekata.

U sklopu 4 miliona eura vrijednog LEP projekta kojeg finansira EU a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), 3 milona eura će biti dodijeljeno u obliku direktnih grantova (nepovratna sredstva) lokalnim partnerstvima za zapošljavanje koja uključuju gradove ili opštine, javne službe za zapošljavanje, obrazovne institucije, poslodavce i nevladine organizacije.

Grantovi u iznosu od 150 do 200 hiljada eura će biti korišteni u svrhu institucionalizacije partnerstava, povećanja zapošljivosti putem prekvalifikacije nezaposlenih, te za stvaranje novih radnih mjesta sa fokusom na žene, mlade, manjinske zajednice, povratnike, interno raseljena lica i teško zapošljive osobe posebno u zajednicama koje su pogođene poplavama.

Obuka koja će biti održana u Banjaluci, Bijeljini, Bihaću, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici od 5. od 23. decembra sadrži dva modula koji se odnose na dizajn i tehnički sadržaj projekata.

ILO će voditi lokalna partnerstva za zapošljavanje kroz sve faze projekta i pružaće im svoju podršku i ekspertizu u provođenju reforme tržišta rada kao i pri uspostavljanju održivih lokalnih inicijativa zasnovanih na partnerstvu sposobnom da provodi aktivne mjere na tržištu rada u cilju povećanja zapošljivosti i stvaranja novih radnih mjesta i uslova za dostojanstven rad.

Projekat 'Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini' je dio 19 miliona eura vrijednog Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg finansira EU.

Lista vodećih aplikanata iz 48 potencijalnih partnerstava te geografskih lokacija i industrija na koje se njihovi projektni prijedlozi odnose je u prilogu.

Za više informacija molimo vas kontaktirajte ILO kancelariju projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje putem elektronske pošte: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.