Međunarodna organizacija rada (‪‎ILO) održala je 19. jula 2016. godine u Sarajevu i 20. jula u Brčkom prve, od šest info dana projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", vrijednog četiri miliona Eura, koji financira Evropska unija, od kojih će tri miliona biti dodijeljena u vidu grantova.‬‬‬‬

Cilj informativnih dana je da se potencijalni aplikanti informiraju o mogućnostima za dobivanje grantova u iznosu od 150,000 do 200,000 Eura, a koji će biti dodijeljeni putem javnog poziva unutar projekta.

"Na objavljeni javni poziv, koji je otvoren do 30. augusta, mogu se prijaviti sve općine i gradovi u BiH, pružatelji obrazovnih usluga, službe za zapošljavanje, preduzeća i nevladini akteri, koja uključuju udruženja građana, odnosno lokalne i regionalne razvojne agencije, sindikate, privredne komore", rekla je Marinela Domančić, službenica za monitoring i provedbu projekta.

Svi zainteresirani moraju raditi u partnerstvu, s tim da jedino preduzeća ne mogu biti glavni podnositelji prijava. Prednost će imati projekti koji će ponuditi trajna rješenja problema zapošljavanja. Grantovi će morati podržati ispunjavanje cilja projekta, stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni razvoj kroz institucionalizaciju saradnje među ključnim lokalnim interesnim stranama.

"Posebnu prednost će imati projekti koji tretiraju područja koja su nastradala u poplavama 2014. godine, te marginalizirane skupine koje se teško zapošljavaju kao što su osobe s invaliditetom, romska populacija, žene i mladi," rekla je Domančić.

Sljedeći info dani će biti održani u slijedećim gradovima, s početkom u 10:00 sati:

  • Doboj, 21.07. - Sala Skupštine grada (bivši Dom vojske), Cara Dušana bb.,
  • Mostar, 25.07. - Hotel Ero, Dr. Ante Starčevića bb.,
  • Banja Luka, 26.07. - Univerzitet za poslovne studije, Jovana Dučića 23a., i
  • Bihać, 27.07. - Hotel Park, V. Korpusa bb.

Za više informacija o javnom pozivu, molimo vas da posjetite: www.ba.one.un.org, facebook: www.facebook.com/LEPSupport/ i twitter stranicu: https://twitter.com/LEPSupport

 20.07.2016.

***

Projekt "Podrška lokalnim partnerstvima u zapošljavanju u BiH" dio je EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije u iznosu od 19 milijuna EUR. UNDP, GIZ i ILO će provesti tri projekta koje djeluju u okviru Programa, do januara 2019. godine, sa ciljem da se pomogne ekonomski oporavak od poplava pogođenim područjima, podrži lokalni ekonomski razvoj i lokalne NVO koje se bave društvenim razvojem pomoći i oporavka, te da osigura strukturne mjere za poboljšanje zapošljavanja kroz integrirani lokalni razvoj.