Prvi put u maju ove godine na teritoriji opštine Laktaši, predstavnici tamošnjih kompanija su bili u prilici da nezaposlenim licima kao i učenicima srednjih škola koji se spremaju da izađu na tržište rada ponude mogućnost zaposlenja na više od 350 novih radnih mjesta.

Sportska dvorana u Laktašima u kojoj je održan prvi Dan zapošljavanja je bila središte nade i očekivanja; nade onih koji traže posao da će zaista nešto i naći, ali i velikih očekivanja poslodavaca da će unaprijediti svoje poslovne kapacitete i osnažiti svoje prisustvo na tržištu novom snagom i potencijalima. Zainteresovani su imali priliku da učestvuju u radionicama koje su poslodavci pripremili i da pokušaju da otkriju da li su se baš taj dan našli na pravom mjestu.

Među njima se tog majskog dana sasvim slučajno našla i Željka Gavrić, diplomirana turizmologinja sa radnom adresom za trgovačkim pultom već duže od 11 godina.

Željka nije ni mogla ni zamisliti da će baš ta posjeta i taj Dan zapošljavanja u Laktašima promijeniti njenu svakodnevnicu i ostvariti njen SAN. Iako je samo došla, kako priznaje da provjeri ponudu i potražnju u opštini Laktaši, njoj se ukazala prilika da se okuša u onome za što se i školovala – turizmu. Hotel SAN Laktaši je od toga dana postao njena nova radna adresa.

“Izuzetno sam zadovoljna.“, kaže Željka. „Iako ovaj posao nosi veliku odgovornost, uslovi rada kao i radne kolege koji su me prihvatili kao da sam oduvijek ovdje, razlog su za moje zadovoljstvo. Veliku zahvalnost dugujem direktorici Mirjani Čolić, koja mi je ukazala povjerenje i pružila šansu, da kao početnik, i neko ko nema iskustva u struci, postanem dio tima hotela “San”.

Iskreno, nisam očekivala da će posjeta “Danu zapošljavanja” dati ikakve rezultate“, priznala je Željka i naglasila još jednom da je njen motiv da posjeti Sajam bio da samo provjeri ponudu i potražnju na području Laktaša!

„Imala sam sreću da na štandu hotela „San” pronađem baš ono što sam godinama čekala – priliku da pokažem šta znam i ono za što sam se i školovala“, ushićeno je zaključila na kraju.

Upravo kroz podršku unaprjeđenju tržišta rada i povećanjem zaposlenosti na lokalnom nivou, Evropska unija i Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini žele da doprinesu kreiranju posticajnog okruženja za zapošljavanje, koje uvažava lokalne specifičnosti i koristi sve raspoložive resurse u tom pravcu. Osnivanjem lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH otvara se mogućnost svima u lokalnoj zajednici da u potpunosti iskoriste svoje potencijale, ekonomski jačaju i grade lokalne zajednice u kojima žive te time doprinose razvoju prostoru i okruženja u kojem žive i žele nastaviti da žive.

„Dan zapošljavanja Laktaši“ je organizovan u okviru projekta „Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“ kojeg implementira LIR Evolucija u saradnji sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavodom za zapošljavanje RS, preduzećem Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka. Ovaj projekt se implementira u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).