Nezaposlenost u ‪Bosni‬ i ‪Hercegovini‬ dugoročna je posljedica uzrokovana neuspjelim strukturalnim promjenama, ratnim razaranjima i velikim brojem neuspjelih privatizacija. Slab razvoj novih inicijativa samo je doprinio masovnoj nezaposlenosti i sve većoj ovisnosti o izvozu. Prijelaz na ekonomiju koja se može zasnivati na povećanju zaposlenih u malim i srednjim preduzećima bio je spor. Danas je javni sektor i dalje glavni investitor i izvor radnih mjesta, dok privatni sektor ima vrlo ograničen pristup finansijskim sredstvima.‬‬‬‬‬‬‬‬

Komunikacija na ličnom nivou između glavnih aktera ekonomskog života na lokalnom nivou postoji, ali ona ne pomaže mnogo u raspodjeli aktivnosti i usklađivanju budžeta. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih kasni implementacija projekata. Krajnji rezultat jeste neusklađenost između potražnje i ponude na tržištu.

Projekat “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini,” koji finansira Evropska unija (‪EU‬), a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), usmjeren je upravo na prevazilaženje navedenih prepreka za zapošljavanje i povećanje stopa učešća na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta je 4.000.000 eura, s tim da će 3.000.000 eura biti grant sredstva. Tokom projekta sredstva će biti podijeljena za 17 – 20 projekata, a svaki projekat će moći dobiti sredstva od 150.000 do 200.000 eura.‬‬‬‬

Vođa projekta, Dzemal Hodžić, izjavio je kako je cjelokupni cilj doprinos strateškom razvoju tržišta rada BiH.

Svjedoci smo pada stope nezaposlenosti posljednjih mjeseci. Veliki doprinos tome sasvim sigurno imaju i sezonski poslovi. Ono što nedostaje jeste sistematsko rješavanje problema nezaposlenosti – izjavio je Hodžić.

Prijave za dobijanje sredstava sastavljaju se uz učešće minimalno pet subjekata. Među partnerima, jedan mora biti iz svake od kategorija: općina, javna služba za zapošljavanje, poslodavac, obrazovna ustanova i nevladine organizacije.

Trajno zaposlenje

Na projekat može aplicirati i više općina zajedno, odnosno više nevladinih organizacija koje se bave nekim segmentom zapošljavanja.

Službenica za monitoring i implementaciju Marinela Domančić rekla je kako će primarni cilj biti da se odaberu projekti koji će rezultirati trajnim zaposlenjem ljudi.

Projekti koji se predlažu mogu trajati od 14 do 20 mjeseci, a krajnji datum za prijavu na javni poziv je 30. august.

Link: http://faktor.ba/prilika-za-razvoj-trzista-rada-u-bih-za-trajno-zaposljavanje-osigurano-4-000-000-eura/

Sarajevo, 20-07-2016
Piše: Faktor.ba