Međunarodna organizacija rada (ILO) održala je danas u Bihaću posljednji, od šest info dana projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, vrijednog četiri miliona Eura, koji financira Evropska unija, od kojih će tri miliona biti dodijeljena u vidu grantova.

U Sarajevu, Brčkom, Doboju, Mostaru, Banjaluci i Bihaću, oko 300 potencijalnih aplikanata imalo je priliku da se informiraju o mogućnostima za dobivanje grantova u iznosu od 150,000 do 200,000 Eura, a koji će biti dodijeljeni putem javnog poziva unutar projekta.

«Tražimo projekte koji će stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni razvoj kroz institucionalizaciju saradnje među ključnim lokalnim interesnim stranama,» rekao je Džemal Hodžić, projektni koordinator.

Na javni poziv otvoren do 30. augusta, mogu se prijaviti sve općine i gradovi u BiH, pružatelji obrazovnih usluga, službe za zapošljavanje, preduzeća i nevladini akteri, koja uključuju udruženja građana, odnosno lokalne i regionalne razvojne agencije, sindikate, privredne komore.

«Svi zainteresirani moraju raditi u partnerstvu, s tim da jedino preduzeća ne mogu biti glavni podnositelji prijava. Prednost će imati projekti koji će ponuditi trajna rješenja problema zapošljavanja,» dodao je Hodžić.

Projekat je dio šire podrške EU lokalnom razvoju i zapošljavanju u BiH. Projekt provodi ILO sa ciljem da podrži samoodržive, partnerski vođene aktivnosti u okvirima tržišta rada na lokalnom nivou, kako bi se povećao pristup formalnom zapošljavanju, posebno u područjima pogođenim poplavama u 2014. godini.

Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za finansiranje iz grantova EU je dostupan na http://goo.gl/CXKpuU

Za više informacija o javnom pozivu, molimo vas da posjetite: www.ba.one.un.org, facebook: www.facebook.com/LEPSupport/ i twitter stranicu: https://twitter.com/LEPSupport  

Link: http://www.krajina.ba/211391/zavrseni-info-dani-projekta-podrska-lokalnim-partnerstvima-za-zaposljavanje-u-bih/

Bihać, 27-07-2016
Piše: krajina.ba